Основные виды хлеба на английском языке

Сегодня снова публикую материал для чтения — статью из журнала о разновидностях хлеба. Полезна она будет не только для совершенствования английского и пополнения словарного запаса, но и для общего развития. Приведу лишь частичный перевод, вопросы, заданные в статье, останутся за вами. Все-таки это материал для самостоятельного изучения. Словарь переводить не буду, приведу его в первоначальном виде, так как намного интереснее читать, как английские слова объясняются более простыми английскими словами. Итак, давайте перейдем, наконец, к чтению.

 

What type of bread do you eat? What’s the best bread you’ve ever eaten? What’s the most unusual type of bread you’ve eaten? What’s your least favourite type of bread? How do you eat your bread: as toast, with jam, as a sandwich, etc.?

Bread in Brief

Useful Expression: «It’s the best thing since sliced bread.» = This expression means that something is really good.

Around the world in 10 types of bread by Susan Walsh

What’s your favourite type of bread? For many years, white bread has been the best seller. But a recent report shows that speciality and ethnic bread is now more popular. Maybe it’s time for you to try one of these!

Фокачча на английскомFocaccia:this is an italian flat bread that is baked in the oven. It’s often topped with herbs and other ingredients such as onion, cheese or ham. [Фокачча: это плоский итальянский хлеб, который печется в печи. Верхушку часто посыпают травами и другим ингридиентами, такими как лук, сыр или ветчина.]

 

Пита. Виды хлеба на английскомPita bread: Arabic in origin, this oval-shaped bread is popular all over the world. It can be opened to form a pocket to hold meat, falafel, cheese and salad, plus various sauces and dips such as hummus. [Пита: Арабский по происхождению, этот хлеб в форме овала популярен  во всем мире. Его можно открыть и использоватьв качестве своеобразного кармана для мяса, фалафеля, сыра и салата, а также для различных соусов и пюре, как хумус.]

 

Наан, виды хлеба на английскомNaan bread: this is a delicious bread that’s popular in many Asian countries. Its name comes from the Persian word for «flat bread». It’s perfect with a spicy curry. [Наан: Это вкуснейший хлеб, который популярен во многих азиатских странах. Его название происходит от персидского слова «плоский хлеб». Идеально подавать его с острым карри.]

 

Хлеб на английскомBagel: this chewy bread comes in the shape of a ring. It’s Polish in origin, and is very popular for breakfast and luch in the USA, Canada, Australia and the UK. Bagels taste great with cream cheese and salmon! [Бейгл: Это требующий длительного жевания хлеб в форме кольца. Впервые появился в Польше и очень популярен на завтрак и ланч в США, Канаде, Австралии и Великобритании. Бейгл прекрасен на вкус со сливочным сыром и лососем!]

 

Хлеб из закваски на английскомSourdough bread: this is type of bread has a distinctly sour taste to it. It’s popular with seafood and soups (such as clam chowder), and sometimes the bread itself is used as a bowl for the soup. Sourdough contains «lactobacillus» (lactic acid bacteria), which gives it its distinct flavour. [Хлеб из закваски: Эта разновидность хлеба имеет четко выраженный кислый вкус. Популярно его употребление с морепродуктами и супами (как «Клэм-чаудер»). Иногда сам по себе этот хлеб используют, как чашу для супа. Хленая закваска содержит лактобактерии (молочнокислые бактерии), которые придают ему яркий вкус.]

 

Кубинский хлеб на английскомCuban bread: this is similar to French bread, but it’s more rectangular in shape. It’s perfect for making a Cuban sandwich, or toasted with butter and served with a big mug of Cuban coffee. [Кубинский хлеб: он похож на французский, но имеет более прямоугольную форму. Он идеален для кубинского сэндвича, либо из него приготавливаю тосты с маслом и подают c большой кружкой кубинского кофе.]

 

Ирландски содовый хлеб на английскомIrish soda bread: this yeast-free bread is made from flour, bread soda, salt and butter-milk. It’s great with the traditional Irish breakfast of bacon, sausages, black and white pudding, beans, fried tomato and eggs. [Содовый ирландский хлеб: этот бездрожжевой хлеб готовится из муки, соды для хлеба, соли и пахты. Отлично подходит к традиционному ирландскому завтраку из бекона, сосисок, кровяной и белой колбасы, бобов, жареных томатов и яиц.]

 

Ржаной хлеб перевод на английскийRye bread: this type of bread is made from rye wheat, which gives it a dark colour and strong flavour. One of the most famous types of rye bread is «pumpernickel», which comes from Germany. It is slightly sweet and delicious. [Ржаной хлеб: этот вид хлеба приготовлен из ржаной муки, которая придает ему темный оттенок и сильный вкус. Один из самых известных типов ржаного хлеба - пумперникель, который родом из Германии. Он слегка сладкий и вкусный.]

 

Тортилья на английском Tortilla: tortillas are thin disks of unleavened bread made from wheat or corn flour. They’re very popular in South America and feature in many Mexican dishes such as tacos, which have meat, cheese, beans, vegetables or combinations of all these things inside a roll of tortilla. [Тортилья: тортильи — это тонкие диски пресного хлеба, выполненные из пшеничной или кукурузной муки. Они очень популярны в Южной Америке и присутствуют во многих мексиканских блюдах, таких как тако, в котором мясо, сыр, бобы, овощи или сочетание всех этих ингредиентов находятся внутри тортильи.]

 

Кукурузный хлеб на английскомCorn bread: this type of bread is a key feature of a traditional Thanksgiving meal. Cornbread is made with corn and is common in southern US cuisine. [Кукурузный хлеб: этот вид хлеба является ключевым ингредиентом в традиционном приеме пище, посвященному Дню Благодарения. Кукурузный хлеб готовится из кукурузы и распространен в блюдах южной части США.]

 

So, next time you want some bread, why not try something a little bit different?

 

Glossary

a seller 
something that is sold in shops

to bake
to cook food in an oven

the oven
an electrical appliance (like a big box with a door) in the kitchen. You cook food inside it

to top
to put food on top of other food

oval-shaped
like a circle but not perfectly round

falafel
balls made of chickpeas (round, hard, yellow-coloured seeds that can be eaten) that are fried

hummus
a paste of pureed chickpeas

chewy 
If food is «chewy», you need to break it up with your teeth before you can swallow it (take it down to your stomach)

a ring 
like a circle with a hole in the middle

sour 
the opposite of sweet / with a sharp taste like lemon

yeast
a type of fungus that is used to make bread rise (go up)

bread soda 
a substance that is used to make bread rise (go up)

black pudding / white pudding
a «black pudding» is a type of sausage made with pig’s blood and pork; a «white pudding» is similar to a black pudding but without the pig’s blood

rye 
a type of cereal grown in cold countries

unleavened
«unleavened» bread is flat because it is made without yeast orany substance that makes it rise (go up)

to feature
if A «features» B, B appears in A

a key feature
an important part of

a Thanksgiving meal
food that is served for Thanksgiving — a festival in America on the fourth Thursday of November

cuisine
the «cuisine» of a country/region is the style of cooking there

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.